AI gaat veel meer banen elimineren dan iemand zich realiseert (2023)

Een vloedgolf staat op het punt om te crashen tegen de wereldeconomie.

De opkomst van kunstmatige intelligentie heeft onze verbeelding al tientallen jaren vastgelegd, in grillige films en nuchtere academische teksten.Ondanks deze speculatie is de opkomst van openbare, gemakkelijk te gebruiken AI-tools het afgelopen jaar een schok geweest, zoals de toekomst jaren eerder dan gepland.Nu is deze langverwachte, maar al te sudden technologische revolutie klaar om de economie te verhogen.

Een marsGoldman SachsVerslag vond meer dan 300 miljoen banen over de hele wereld kunnen worden verstoord door AI en het wereldwijde adviesbureauMcKinseyGeschat dat ten minste 12 miljoen Amerikanen tegen 2030 zou veranderen in een ander werkgebied. Een "Gale of Creative Destruction", zoals econoom Joseph Schumpeter het ooit beschreef, zal talloze bedrijven wegblazen en nieuwe industrieën in behouden brengen.Het zal niet allemaal somber zijn: in de komende decennia worden naar schatting niet -energie en generatieve AI toegevoegd tussen$ 17 biljoen en $ 26 biljoenaan de wereldeconomie.En cruciaal is dat veel van de verloren banen worden vervangen door nieuwe.

Het crescendo hiervoortechnologische golfis toeneemt en we zijn aan het begin van deze onrust die door de arbeidsmarkt en de wereldeconomie zal rimpelen.Het is waarschijnlijk een transformatie die zo invloedrijk is als de industriële revolutie en de opkomst van internet.De veranderingen kunnen de levensstandaard verhogen, de productiviteit verbeteren en economische kansen versnellen, maar deze rooskleurige toekomst is niet gegarandeerd.Tenzij regeringen, CEO's en werknemers zich goed voorbereiden op de toename van urgentie, kan de AI -revolutie pijnlijk zijn.

We hebben het internet niet zien aankomen, maar AI is in het zicht

De goedkeuring van baanbrekende technologie is vaak moeilijk te voorspellen.Neem het internet: in 1995 publiceerde Newsweek een artikel met de titel "Waarom het web niet Nirvana zal zijn'Bill Gates werd gevraagdDoor een niet overtuigde David Letterman: "Hoe zit het met dit internet -ding?"Zelfs drie jaar later, naarmate de adoptie groeide, deeconoom Paul Krugman verklaarde beroemd dat de invloed van internetzou niet groter zijn dan die van de faxmachine.Achteraf gezien is het duidelijk dat de effecten van internet niet meer verkeerd kunnen zijn berekend.

Een deel van de reden voor de eerste scepsis was dat de invloed van internet in het begin ongelijk en langzaam was, maar snel groeide naarmate meer mensen leerden hoe het werkte."De regel voor exponentiële curven is dat ze de wereld eerst langzaam hebben veranderd, en daarna plotseling," vertelde Erik Brynjolfsson, een innovatie -econoom van de Stanford University.

De komst van AI presenteert vergelijkbare onbekenden - maar de groeicurve wordt veel sneller duidelijk.In 2017 schatte McKinsey dat robuuste grote taalmodellen zoals GPT-4 tegen 2027 zouden worden ontwikkeld. Maar ze zijn er al.En schijnbaar 's nachts werd Openai's generatieve AI geïntegreerd in Microsoft -producten, en in een paar maanden, zakelijke reuzen, waaronder, inclusief bedrijfsreuzenAmazon, AT&T, Salesforce en Ciscohebben gehaast om AI-tools van Enterprise-grade op te nemen.McKinsey's laatste rapportVoorspelde dat ergens tussen 2030 en 2060 de helft van de taken van vandaag zou worden geautomatiseerd.Hun beste gok over wanneer dit zal gebeuren - 2045 - is bijna tien jaar eerder dan eerder geschat.Dingen veranderen snel. En als adoptie oppakt, zullen ook de stroomafwaartse effecten van de technologie.Het World Economic Forum schatte dat 83 miljoen banen wereldwijd de komende vijf jaar verloren zouden gaan vanwege AI, met 69 miljoen banen gecreëerd - dat vertrekt14 miljoen banenDat zal ophouden te bestaan tijdens dat tijdsbestek.Zelfs de mensen die hun werk behouden, zullen een enorme verschuiving ervaren in hoe ze hun werk doen: het World Economic Forum zegt datVerwacht wordt dat 44% van de kernvaardigheden van werknemers zal veranderenin de komende vijf jaar.

Ik denk niet dat we massale werkloosheid zullen zien. Maar ik denk wel dat we massale ontwrichting zullen zien. Stanford -econoom Erik Brynjolfsson

Eerdere automatiseringstechnologieën hadden het meeste effect op laaggeschoolde werknemers.Maar met generatieve AI zijn de meer opgeleide en zeer bekwame werknemers die voorheen immuun waren voor automatisering kwetsbaar.Volgens de internationale arbeidsorganisatie zijn erTussen 644 en 997 miljoen kenniswerkersWereldwijd tussen 20% en 30% van de totale wereldwijde werkgelegenheid.In de VS wordt naar schatting de kenniswerkersklasse bijna 100 miljoen werknemers, een op de drie Amerikanen.Een breed spectrum van beroepen - marketing en verkoop, software -engineering, onderzoek en ontwikkeling, boekhouding, financieel advies en schrijven, er een paar noemen - loopt het risico opgeautomatiseerd worden of evolueren.

Dit betekent echter niet dat er een stroom werkloze werknemers zal zijn die smeken om elke baan.AI zal leiden tot netto banencreatie op de lange termijn, en sommige rollen die lijken alsof ze zullen worden getroffen, kunnen daadwerkelijk in de vraag groeien.Bijvoorbeeld,De geldautomaten namen toehet aantal bankvertellers.

"Ik denk niet dat we massale werkloosheid zullen zien," vertelde Brynjolfsson, die anticipeert op AI die zich sneller verspreidt dan andere technologieën voor algemene doeleinden."Maar ik denk wel dat we massale verstoring zullen zien, waar veel lonen voor sommige banen zullen dalen, de lonen voor andere banen zullen stijgen en we zullen veranderen in de vraag naar verschillende soorten vaardigheden. Ze zullen moetenWees veel herverdeling van arbeid en het herhalen van arbeid met winnaars en verliezers. "

Deze verschuiving zal zo enorm zijn dat we niet veel van de banen die verdwijnen zullen missen.Voor de industriële revolutie,De taak van een menselijke wekkerwas om werknemers in de vroege ochtenduren wakker te maken door op een bezemstick op hun raam te tikken.Dankzij wekkers mist niemand deze baan vandaag.Evenzo met AI zullen er banen zijn die gemakkelijk zullen worden vergeten.

Permanente massale werkloosheid kan veilig worden uitgesloten, maar op korte termijn zal de overgang rommelig zijn.Alseen kwart van de taken in alle Amerikaanse beroepenzouden worden geautomatiseerd door AI en een derde van de werkdruk van werknemers zou worden vervangen, zou er slechts een klein deel van de brede witteboordenklasse nodig zijn om tegelijkertijd banenverlies of transities te ervaren voordat dit een ernstige impact zou hebben op de bredere economie. Dit soort monumentale herschikkingen vergt voorbereiding van overheden en bedrijven. In zijn meestRecente werkgelegenheidsvooruitzichten, verklaarde de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling dat deze AI-revolutie "een dringende behoefte om nu te handelen" creëerde om de economie te helpen zich aan te passen.

Productiviteitsboom

In 1987 verklaarde de econoom Robert Solow beroemd: "U kunt het computertijdperk overal zien, behalve in de productiviteitsstatistieken."Solow's "Productivity Paradox" heeft een belangrijke puzzel van het opkomende computertijdperk onder de aandacht gebracht.Zelfs met zware investeringen in informatietechnologie en computing - die zogenaamd werknemers productiever maakten - toonden officiële statistieken aan dat werknemers niet meer per uur produceerden.

Robert Gordon, een macro-economist en zelfbenoemde "Profeet van pessimisme, "Provocatief suggereerde dat de HO-HUM-productiviteitscijfers bewezen dat nieuwe technologie tegenwoordig minder radicaal was dan in het verleden en dat de geavanceerde economieën van de wereld als gevolg daarvan een punt van stagnatie hadden ingesteld. De meest impactvolle technologieën-de auto, de toilet- zijn al uitgevonden, betoogde hij, en al het andere verbetert slechts stapel de productiviteit. In dezelfde lijnen hebben andere economen dat gesuggereerd dat datde groeisnelheid van nieuwe ideeënvertraagt.

Deze argumenten lijken misschien een dwingende reden om in het begin aan de productiviteitswinst van AI te twijfelen, maar er is een goede reden om te denken dat de nieuwste revolutie snellere winsten zou kunnen opleveren.De massale acceptatie van het internet vereiste software, netwerkprotocollen, infrastructuur en apparaten - het duurde een tijdje voordat elk huis en kantoor computers en internettoegang hebben.

Tegenwoordig zou de adoptie van AI veel sneller kunnen gebeuren, omdat de technologische infrastructuur al aanwezig is.Bovendien, in tegenstelling tot hype -cycli rond crypto of de metaverse, gaat AI volwassenheid in.De gebruikerservaring maakt het ongecompliceerd, en het heeft al praktisch gebruik, daarom ishonderdmiljoenenvan mensen integreren de technologie al in hun dagelijkse workflows.Dit begint de technologie in bedrijven te duwen.

Het is ook geen AI op zichzelf die spelveranderend is;Laad AI bovenop reeds bestaande technologie kan exponentiële winsten ontgrendelen - net zoals de combinatie van internet, GPS -technologie en smartphones onze wereld hebben veranderd.Laserwevers die AI-, GPS- en tractortechnologie gebruiken, kunnen nu binnen enkele seconden doorgaan met gewasvelden om onkruid te zappen, waardoor de behoefte aan herbiciden of grote handwedelende bemanningen wordt geëlimineerd.EnAI ingebed in geavanceerde beeldvormingstoolshebben het potentieel om kanker te diagnosticeren en te behandelen.

Als internet de wereld plat heeft gemaakt, maakt AI de wereld sneller.Een recente studieGeleid door Brynjolfsson en zijn collega's kwantificeerden de productiviteit van meer dan 5.000 klantenservice-agenten die generatieve-AI-technologie gebruikten.De resultaten waren bemoedigend:Operatoren van call-center werden 14% productiever, en minder ervaren werknemers verbeterden hun productiviteit maar liefst 30%.Een studie uit MITvond softwareontwikkelaars taken 56% sneller voltooid met software voor generatieve code-voltooiing, en nog een andere studie bleek datHet schrijven van professioneel document was 40%sneller met behulp van generatieve AI.

De kleine en grote samengestelde effecten van productiviteitsgroei in veel industrieën staan centraal in het groeitraject en de langetermijneffecten van AI.Goldman Sachs schatte dat meer dan 10 jaar generatieve AIAlleen zou de jaarlijkse groei van de Amerikaanse arbeidsproductiviteit kunnen verhogen met iets minder dan 1,5 procentpunten, "ongeveer dezelfde grootte die volgde op de opkomst van eerdere transformatieve technologieën zoals de elektromotor en personal computer."Als dat waar was, zou dit leiden tot een jaarlijkse stijging van 7% in het wereldwijde bbp, terwijl het $ 2,6 biljoen bijdraagt aan 4,4 biljoen aan de wereldeconomie - over het equivalent van de Britse economie.

Brynjolfsson, een "mindful optimist", is ervan overtuigd dat deze productiviteitswinst zal opkomen - en verschijnt in de officiële statistieken.Hij vertelde me dat hij een weddenschap had met Gordon, de Pessimist, dat de productiviteitsgroei in de komende jaren de jaarlijkse groei van 1,4% zou overtreffen die door het Congressional Budget Office werd geprojecteerd."Ik denk zelfs dat het dichter bij het dubbele zal zijn," zei hij.

Hoewel schattingen voor productiviteit weerspiegelen hoe werknemers binnen bedrijven efficiënter zullen worden in hun werk, gaat er ook van uit dat ontspannen werknemers nieuwe banen zullen vinden.Naarmate de productiviteit stijgt, zal de totale economische output toenemen en zal het bbp stijgen.Dit zal een deugdzame cyclus creëren, omdat bedrijven de activiteiten moeten uitbreiden om deze verhoogde vraag bij te houden, wat betekent dat ze meer werknemers nodig hebben.Bovendien is aangetoond dat de groei van arbeidsproductiviteit verhoogtEcht inkomen, ten goede komen aan werknemers en huishoudens.Simpel gezegd: technologische innovatie, zelfs als dit kan leiden tot verplaatsing van werknemers, zal werknemers op de lange termijn helpen.Een algemeen aangehaalde studie door de econoom David Autoren collega's ontdekten dat 60% van de werknemers vandaag de dag banen had die 80 jaar geleden niet bestonden, wat erop wijst dat 85% van de werkgelegenheidsgroei het gevolg was van technologische innovatie.

Toekomstige bewijs - sneller en slimmer

Dat is allemaal geweldig nieuws, maar de turbulentie van de AI -revolutie kan niet worden genegeerd.Het snelle tempo van AI -vooruitgang en adoptie maakt deze verschuiving aanzienlijk anders dan industriële revoluties uit het verleden.Het is niet zo eenvoudig als textielmedewerkers worden vervangen door gemechaniseerde weefgetouwen - personeelstransformaties gebeuren in verschillende mate over beroepen.En dit tempo van verandering is gebonden om eventuele veranderingen in het onderwijs en de voorbereiding van het personeel dat is ontworpen om de technologie bij te houden ontlopen.

Het reeds verouderde onderwijssysteem van Amerika faalt al niet om aan de behoeften van moderne werknemers te voldoen, laat staan wat ze nodig hebben als AI vasthoudt.Maria Flynn, de CEO van de Washington Think Tank Jobs for the Future, zei dat de VS was bezwaard door een "lappendeken van programma's die niet opgaan in een mooi uitziende quilt."In feite zijn er 43Federale werkgelegenheidstrainingsprogramma'swaarvan het totale budget 20 miljard dollar bedraagt, of minder dan 0,1% van het Amerikaanse bbp. Dit is een alarmerend triviaal bedrag voor een economie met een bruto binnenlands product van 25 biljoen dollar en meer dan 150 miljoen werknemers.

Om de pijn van de arbeidsmarkt te verlichten, moeten de VS meer investeren in zijn personeelsbestand-en snel.Eén benadering is om aan te nemenDenemarken's model voor werkzekerheid en omscholing, bekend als "Flexicurity."Het systeem helpt structurele werkloosheid te voorkomen door het gemakkelijk te maken voor werkgevers om werknemers los te laten en door een substantieel kussen te bieden voor degenen die ontslagen zijn.Het programma biedt twee jaar werkloosheidsuitkeringen op zoveel jaar als$ 2.860 per maandvoor mensen die worden ontslagen, evenals één-op-één vacatures counseling met omscholingskansen.Als gevolg,De Denen zijn voor veel minder tijd werkloosVergeleken met werknemers in vergelijkbare landen.

De VS hadden ooit een soortgelijk programma, het handelsaanpassingshulpprogramma, dat werd opgericht in 1974 en beheerd door het Department of Labour voor werknemers die getroffen zijn door handel en productie in andere landen."Het was een rechtenprogramma zodat elke werknemer die aan bepaalde voorwaarden voldeed - dat zijn taak werd ontheemd vanwege de handel - een recht had om een pakket inkomensondersteuning en omscholingsondersteuning te ontvangen," vertelde Flynn me.Een uitgebreid en goed gefinancierd programma gericht op de AI Labour-Market Shift zou helpen de turbulentie voor werknemers te vergemakkelijken doorVerzekeringsbeurzen en loonsverzekering biedenOm de loonkloof tijdelijk te overbruggen wanneer werknemers werkgelegenheid vinden in lager betalende banen.

Om mensen om te scholen voor een AI-gebaseerde economie, zouden de VS naar Singapore kunnen kijken.Daar,Werknemers boven de leeftijd van 25 krijgen $ 500 aan creditsOm toegang te krijgen tot 24.000 cursussen in alles, van data science tot bedrijven, en een publiek-privaat omscholingsprogramma zorgt ervoor dat de vaardigheidstraining wordt geëvenaard aan de werkclassificaties van werkgevers.Elk jaar, meer dan 660.000Mensen maken gebruik van het nationale omscholingsprogramma van het land.Voor degenen die zich zorgen maken over productiviteitsvertragingen, hebben dit soort grootschalige upgrades naar onderwijs en training het potentieel om de hiaten van een grote personeelsovergang in te vullen.De inspanningen van Singapore hebben geholpen de jaarlijkse groeipercentage van de arbeidsproductiviteit te verhogen tot een respectabele 3%.

Al dit beleid voor publieke sector zou nog steeds moeten worden aangevuld met investeringen in de particuliere sector in omscholing.In een MIT -onderzoek onder werknemers, 50% van de respondentenmeldde het ontvangen van formele vaardighedenopleiding door hun werkgevers.Stimuleren van omscholing door belastingkredieten - zoals die inNew YorkEnGeorgië–– zou werkgevers tot actie kunnen aanzetten en ervoor kunnen zorgen dat iedereen klaar is voor de AI-revolutie.

Technologie kan niet worden uitgevoerd - verstorende katalysatoren zoals AI vereisen het proactieve streven om zich aan te passen aan die verandering.En werknemers veerkrachtig maken tegen grote schokken vereist dat deze technologische golf een groot deel van het personeelstoestel tijdelijk kan wegvagen, of het kan soepel worden gesurft om water te kalmeren.

Emil Skandulis een schrijver over technologie en stedelijke economie en een Fellow van Tony Blair Institute.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated: 16/12/2023

Views: 5849

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.